Histeroskopi

Histeroskopi nedir?

Histero ve Skopi olmak üzere iki kelimeden oluşan Histeroskopi, rahim ve görüntüleme kelimelerinden oluşmuştur, halk arasında vajinal kamera da denilen özel optik bir cihazla rahim ağzından girilerek rahim içinin ve tüplerin rahime açılan kısmının kamera yardımıyla değerlendirilmesi işlemine verilen isimdir. Histeroskopi tanısal (Diagnostik) ve tedavi (operatif) olmak üzere iki amaçla kullanılmaktadır.

Hangi hastalıklarda kullanılır?

miyom, polip gibi patolojilerde, doğuştan anomalilerde, tekrarlayan gebelik kayıplarında, ucu kaybolmuş spirallerin çıkartılmasında, rahimde yapışıklık ve rahimde perde bulunması durumlarında hem tanısal hem de tedavi amacıyla kullanılır. Ayrıca histeroskopi ile rahim duvarı (endometrial) patolojilere tanı koymak için örnek alınabilir.

Kozmetik Jinekoloji Kapsamına Giren Operasyonlar Nelerdir?

Diagnostik histeroskopi nedir?

Rahim içindeki lezyonların ya da yapısal anomalilerin histeroskop ile görülerek teşhis edilmesine tanısal yani diagnostik histeroskopi; işlem sırasında görülen lezyonların ya da anomalilerin giderilmesine ise operatif (cerrahi) histeroskopi denilmektedir.

Histeroskopi ne zaman yapılır?

Histeroskopi işlemi genellikle adet bittikten sonraki bir hafta içerisinde yapılır. Bu dönemden sora rahim kalınlaşmaya başladığı için rahim kalınlığı bazı patolojilerin görülmesini engelleyebilir, dolayısıyla histereskopinin suboptimal yapılmasına neden olabilir.

Histeroskopi işlemi nasıl yapılır?

Histeroskopi, vajinal yoldan rahim ağzı kanalından özel aletlerle, rahime girilerek yapılır. İşlem öncesinde hastaya ilaç verilerek rahim ağzının açılması operatif histereskopi işlemlerinden önce bazen gerekebilir.  Açılmadan sonra kamera ve mercek sisteminden oluşan boru şeklindeki histereskop vajina ile rahim ağzından geçerek, rahim içerisine ilerletilir. Uterusun içinin gözlemlenebilmesi için rahim içine özel sıvılar verilir ve monitöre yansıtılan görüntü uzman tarafından izlenir. Histeroskobun ucunda bulunan kesici ve yakıcı aletler ile gerektiği durumda operasyon da gerçekleştirilebilir. 

Histereskopi işlemi hem ofis hem de ameliyathane şartlarında yapılabilir. Ofis histeroskopi genel anestezi uygulanmadan, sadece lokal anestezi ile yapılan tanısal histeroskopiye denilir. Bazı ofis histereskopi aletlerinde, küçük aletlerin kullanılmasını sağlayan girişler bulunmaktadır. Teknolojik ilerlemeler ışığında günümüzde histeroskopi işlemi daha ince ve küçük aletlerle gerçekleştirilebilirken, çok küçük aletlerin rahim içerisine yerleştirilmesine de olanak sağlar. Bu sayede küçük polipler ya da rahim içinde kalmış ipi görünmeyen spiraller aynı anda ofis histeroskopi ile çıkarılabilir.  Böylece hastalar daha konforlu, daha az risk alarak ve daha düşük maliyetle bazı işlemlerini ofis histeroskopi ile yaptırabilir.

Milimetrik olarak biraz daha kalın olan operatif (cerrahi) histeroskopi, tanısal histeroskopi ile aynı mantıkta çalışır. Ancak operatif histereskopide cerrahi uygulama için gerekli olan küçük aletlerin kullanılmasını sağlayan girişler bulunmaktadır. Bu aletler ile daha büyük miyom ve polip gibi lezyonların çıkarılıp, tedavi edilmesi sağlanır.

Op.Dr. Gülçin Çetin UYSAL